20e Scratch Messiah (2019)

Op een zonovergoten en warme zaterdag 16 februari 2019 voerden ruim 260 koor- en orkestleden en vier solisten onder leiding van maestro Jules van Hessen in vreugde en met groot enthousiasme voor de twintigste keer de Messiah van G.F.Händel uit in de Sint Jacobskerk in Vlissingen. Een feestelijk jubileum.

IMG_2358

Het organiserend comité had enkele verrassende elementen  toegevoegd en aandacht gevraagd (en gekregen!) van de pers (kranten en Omroep Zeeland op radio en tv) voor dit jubileum. Voor meester-dirigent Jules van Hessen en een aantal uitvoerende koor- en orkestleden was het de twintigste Scratch in Vlissingen.

Jules van Hessen is een uitzonderlijke dirigent, die op meesterlijke wijze de uitvoerenden steeds weer weet te inspireren en te motiveren en met veel humor en hard werken naar een geslaagde uitvoering leidt. Ook de geweldige solisten hebben belangrijk bijgedragen aan het enthousiast ontvangen avondconcert. Met name de alt met haar warme, diepe stem en grote expressie maakte veel indruk.

IMG_2357

Aan het einde van de ochtendrepetitie werden alle deelnemers verrast door de uitreiking van een originele Scratch  shawl met het verzoek om deel te nemen aan een Flashmob in de stralende zon op de Markt naast de kerk. Het koor werd in de uitvoering van het Hallelujah begeleid door stadsbeiaardier Jos Vogel in de toren van de kerk en gedirigeerd door Jules van Hessen. Een mooi experiment en een vrolijke verrassing, ondanks de beperkingen door afstand en vertraging tussen koor en beiaardier.

IMG_2359

Na de inspannende middag-repetitie volgde voor de twintigste keer ook nu weer het laatste woord van dirigent Jules vóór het avondconcert. Altijd een filosofische beschouwing met daarbij zijn dankbaarheid aan alle uitvoerenden voor de grote inspanningen om tot het eindresultaat te komen. Een waardevolle afsluiting van een intensieve dag instuderen.

Het avondconcert is door velen als weldadig ervaren. Dirigent, solisten, koor en orkest hebben emoties teweeggebracht en de reacties na afloop waren uiterst positief. Een zeer geslaagde 20e Scratch Messiah! Hulde aan allen die daar aan hebben bijgedragen.

Ook meewerken aan de 21e Scratch Messiah op 15 februari 2020?

Dan tijdig aanmelden, vanaf 1 oktober 2019.