21e Scratch Messiah (2020)

Prima 21e Scratch en mooie uitvoering van Oratorium Messiah

Op zaterdag 15 februari 2020 vond de 21e Scratch plaats in de Sint Jacobskerk te Vlissingen en voerden ruim 220 koorleden, 50 orkestleden, tezamen het Zeeuwse Scratchkoor en -orkest vormend, met solisten Sarah van Mol, sopraan (zij verving Lauren Armishaw), Carina Vinke, alt, Jean Léon Klostermann, tenor en Robbert Muuse, bas, het geheel onder de enthousiaste leiding van meester-dirigent Jules van Hessen, na een hele dag intensief en in harmonie instuderen, het Oratorium Messiah van G.F.Handel uit.

Ook dit keer was het weer een feest om de hele dag te beleven en mee te maken, zo bleek uit de talloze enthousiaste reacties van deelnemers, amateurs én professionals. Met name de buitengewone manier van instuderen en stimuleren door maestro Jules van Hessen verklaart al 21 jaar lang de grote geestdrift onder alle medewerkenden. Met zijn grote vakmanschap, humor en blijdschap weet hij bij de uitvoerenden het beste uit zichzelf te halen om ’s avonds een hele mooie uitvoering te verzorgen. Zowel tijdens de repetities als tijdens de uitvoering stond hij soms van louter jolijt te springen op de bok!

Uit ingevulde enquêtes bleek dat veel zaken hoog gewaardeerd werden. Een belangrijke waardering gold voor de nieuwe opstelling van het koor. Niet allemaal achter maar rondom het orkest, veel beter contact. Volgende jaar weer!

Weer een waardevolle Scratch ervaring, menig deelnemer informeerde al naar de volgende, 22e Scratch!

Ook meewerken aan de 22e Scratch in Vlissingen op 6 maart 2021? Houd dan goed de website in de gaten.

Reacties deelnemers

Op 16 februari ontvingen wij van een bas het volgende op de achterzijde van zijn enquête formulier:

Geachte bestuur,

Hartelijk dank voor deze mooie dag en deze initiatieven. Ook veel dank voor de fantastische organisatie en uw aller inzet. Ik zag (niet de aller jongste) bestuursleden met stapels stoelen sjouwen! Bravo! Van amateur Barok liefhebber een mooie kans om eens “live” mee te doen. Orkest geweldig!! Hoog niveau. Ik begrijp dat het soms moeilijk organiseren is, mar ik hoop fat u doorgaat met deze serie Scratch Messiah’s en ook goede opvolgers weet te vinden.

Nogmaals dank, veel succes!

Met vriendelijke groet,
Koos Schouwenaar

Een tenor uit België schreef het volgende achter op zijn enquête formulier:

 

Aan de voorkant van zijn formulier ook alleen complimenten en zijn positieve mening betreft de nieuwe opstelling van het koor.

 

Op de achterkant het volgende:

 

Is het volgende jullie overweging waard?:

Zie een groepje tieners te krijgen om mee te doen. Is het mogelijke om in samenwerking met de plaatselijke muziekschool (academie of conservatorium) een wedstrijd waarbij de groep winnaars (de besten dus) gratis aan de Scratch mee mogen doen.

Met jonge mensen gouw je aan de toekomst en, gegarandeerd, het trekt de familie aan als publiek…… veel meer zo als bij volwassen deelnemers.

 

Behalve de prijs van het gratis deelnemen aan de scratch, zou dat groepje tieners ook een “mini concertje”, max. 10 min. kunnen geven gedurende die dag. Met Jules van Hessen, de solisten en alle overige scratch deelnemers als hun toehoorders.

 

Vriendelijke groet,

Simon Haak

 

Marinus Bierens, tenor en trouwe rechterhand van het bestuur schreef:

 

Best onvolprezen bestuur,

 

Ter aanvulling op het enquête formulier, wilde ik nog eens zeggen hoe geslaagd deze editie van de Messiah was. Een van de toppers. Voor het eerst had ik het idee echt in een concert te zitten. Het lijkt wel een vast koor en orkest.  De opstelling zo was geweldig. Wij hadden nu direct contact met de dirigent, we konden het orkest precies volgen en we hoorden de andere partijen beter. De bassen misschien niet zo, maar die hoorden we in de oude opstelling juist weer te sterk. Bewijs: voor het eerst kwamen we met het Amen precies uit dat was nog nooit vertoond.

De lunch was ook echt goed geregeld, een lekkere lichte warme hap.

De solisten waren prima, vooral de alt.

Het was een mooie dag om op terug te kijken, en geeft weer vooruitzicht op volgend jaar,

 

Groeten,

 

Marinus