Dirigent Jules van Hessen

Onze muzikale leider en dirigent

Jules van Hessen is geboren en getogen in Den Haag. Hij volgde daar zijn opleiding aan het Koninklijk Conservatorium. Aanvankelijk studeerde hij klarinet, maar al snel stond orkestdirectie centraal. In 1984 sloot hij zijn directiestudie bij Pierre Stoll en Louis Stotijn af me een concert met het  Residentie Orkest. Daarna volgde hij nog vele directiecursussen en kreeg privé-lessen bij Gennadi  Roshdjestvensky. Jules van Hessen was op concoursen zeer succesvol; zo won hij prijzen in San Remno en in Graz. Zijn loopbaan nam een grote vlucht toen hij onder andere de orkestprijs won van het Nikolai Malko concours in Kopenhagen. In Nederland dirigeerde hij het merendeel van de professionele symfonie orkesten. Ook werkt hij veel in het buitenland. Zo dirigeerde hij onder andere in 1987 het BBC Philharmonic Orchestra. In december 1991 werd hij als eerste Nederlandse dirigent uitgenodigd om de twee grote symfonie orkesten van China te leiden, die van Peking en  Shanghai. Later zou hij er terugkomen met het voltallige Philips Symfonie Orkest, dat als eerste Nederlands orkest in China concerteerde. Ook dirigeerde hij met veel succes orkesten in het Midden- Oosten (Cairo en Amman).

Een aantal jaren geleden startte hij een reeks concerten (o.a. in Tivoli Vredenburg) met het Gelders Orkest onder de titel “Maestro Jules Onthult”, waarin hij voor de pauze, ondersteund door het orkest, topstukken uit de klassieke muziek toelicht en na de pauze integraal uitvoert. Intussen hanteert hij deze formule ook met het Noord Nederlands Orkest, het Residentie Orkest, zijn eigen Maestro Jules Orkest, de Neuwe Philhrmonie Westfalen en het het Radio Filharmonisch Orkest. Rond kerst 2016 waren drie van deze shows met dit laatste orkest op NPO2 (AVROTROS) te zien en te beluisteren. Ze oogstten voor klassieke muziek programma’s ongekend hoge kijkcijfers. www.maestrojulesonthult.nl

Sinds de oprichting in 1985 is hij muzikaal leider van het Nederlands Theater Orkest. Vanaf 1987 is hij de vaste dirigent van het Philips Symfonie Orkest. In 2017 vierde hij zijn 30 jarige verbintenis met dit orkest met een reeks memorabele concerten met de Achtste Symfonie van Gustav Mahler die ook op DVD is vastgelegd. Na afloop werd Jules vanwege zijn brede verdiensten voor het uitdragen van de schoonheid van klassieke muziek tot Ridder in der Orde van Oranje-Nassau geslagen.

Naast muzikale heeft Jules ook andere kwaliteiten. Hij houdt onder andere lezingen voor het bedrijfsleven waarbij hij de activiteiten van een dirigent toetst aan die van een manager. Verder is van Hessen actief voor radio en televisie. Jarenlang presenteerde hij op Radio 4 het programma Viertakt. In Vlissingen heeft hij al 23 keer de muzikale leiding bij onze Scratch Messiah.