19e Scratch Messiah (2018)

Impressie over een hartverwarmende 19e Scratch Messiah Vlissingen 2018

Wat was het weer een prachtige dag met een heel aangename en ontspannen sfeer.

Vanaf het eerste moment dat dirigent Jules van Hessen zijn stokje ophief en liet inzetten, vulde de kerk zich met klanken, die klonken als een klok. De toon was gezet en die toon bleef die de hele dag zo.

Misschien vielen er in het koor hier en daar wel eens wat verkeerde nootjes – maar rondlopend in de kerk – viel me dat meestal niet eens op.  Ja, als je in het koor zit , weet je precies waar jij of je buur de bocht uitvliegt! De klank echter die collectief uit die 200 koorkelen ontsproot, was over het algemeen heel erg mooi en werd nog mooier na hier en daar wat extra aandacht van de dirigent.

De geluidsinstallatie die gebruikt moet worden om degenen die verder weg staan- de mannen dus- in het juiste tempo te houden, werkte helaas niet altijd even effectief is. Voor de één te zacht en voor de ander juist te hard. Dat hebben de bezoekers s ’avonds in de zaal gelukkig geen last van. Die horen het niet, maar als zanger kun je je daar enorm aan ergeren. En, wat het tempo betreft, de dirigent hield de vaart er deze keer goed in.

In al die jaren heb ik het orkest nog nooit zo mooi horen spelen. Voor zowel de solisten als voor het koor werd er zeer subtiel begeleid. Ik zou haast zeggen, of de muzikanten al jaren dagelijks samen spelen.

Ook de solisten waren weer mooi. Met de duidelijke taal van Hendrickje, de zachtere en lievere Eline, de royale Teun en de ingetogener Kay Rouven, deden ze optimaal hun best de emoties achter de muziek vorm te geven.

De muziek van de Messiah van Handel kent immers vele emoties, vanaf de geboorte van het kind tot en met zijn sterven zijn- net als bij iedereen- nu eenmaal veel verschillende emoties. Ook in het spelen van het orkest, het zingen van het koor werden deze alle duidelijk tot uiting gebracht. En dat voor een groep mensen die slechts één dag gezamenlijk met dit muziekstuk bezig zijn.

Een groep waarbij dirigent, solisten en een aantal orkestdeelnemers professional zijn, maar de grote meerderheid is amateur!

Op naar volgend jaar nu.

Doe zelf mee aan de 20ste  en daarom extra feestelijke Scratch Messiah in de Sint Jacobskerk in Vlissingen. Op zaterdag 16 februari 2019 is het zover. Rond 1 oktober kunt u zich weer inschrijven.

En als het goed is, wordt de traditie dan wel voortgezet met een 21steScratch
op 15 februari 2020.