Wat is er zo leuk aan meedoen met de Scratch Messiah?

Allereerst is het Oratorium Messiah van G.F. Handel natuurlijk een prachtig muziekstuk. Harmonieuze melodieën voor het orkest, mooie aria’s gezongen door professionele solisten en de koorzangers komen vaak aan bod zodat ze zich absoluut niet zullen vervelen. Maar ook is de prachtige Sint Jacobskerk in Vlissingen de aangewezen locatie voor een dergelijk evenement. De dirigent onder wiens leiding een en ander plaats vindt is Maestro Jules van Hessen. Hij heeft de gave om met zijn humoristische toets het aller beste uit de deelnemers te halen.

Voor de orkestleden is het meedoen, door thuis te zorgen dat de vingers op tijd in de juiste stand staan en ervoor te zorgen dat de nootjes en ritmes bekend zijn, een mooie uitdaging. Door voorafgaande aan deze avond goed thuis te kunnen oefenen, werkt het op de dag zelf veel plezieriger. Zo’n hele dag spelen is dan een stuk gezelliger en relaxter. Niet alleen voor de orkestleden zelf maar voor iedereen want het orkest is tenslotte dé basis voor het koor en de solisten. Ook voor de zangers en zangeressen geldt dat thuis studeren aan de piano of met een CD dé basis is voor deze speciale dag. Tenzij je dit werk in een oratoriumvereniging al helemaal onder de knie hebt.

De dag zelf voelt ’s morgens bij binnenkomst in de kerk al feestelijk aan. Een beetje gespannen want hoe zal de uitvoering die avond uiteindelijk worden? Naast wie zal ik zitten? En is er door iedereen thuis wel goed geoefend? En dan begint het; meestal met het Halleluja-koor als inzinger. Gelukkig want dat is voor velen bekende muziek en zo zit je er gelijk lekker in.

Gedurende de Scratch-dag worden de deelnemers omgetoverd tot één gezamenlijk koor en orkest. Geleidelijk wen je aan het stemgeluid van je buurman of buurvrouw.

Zingen doe je met je stem, maar goed zingen lukt alleen als je luistert naar de klanken van de andere zangers en het orkest en de aanwijzingen van de dirigent. Dan komen bij jou de juiste tonen naar boven, of je nu jong bent of oud.

 

En dan nog de ademhaling! Bij zingen is een juiste ademhaling van groot belang en daarbij de goede ademsteun. Maar oh, hoe moet dat? Daarover hoeft niemand in te zitten, want degenen die het werk goed kennen zingen altijd door op het juiste moment en dan gaat het bij de anderen vanzelf ook goed.

Muziek maken en zingen verbindt en het maakt ons gelukkiger. Het geeft daarom ook een heerlijk gevoel als opeens blijkt dat het koor als één groot orgaan ademhaalt en daarbij ook zijn tonen zingt. Als dan de dag afgelopen is na het concert die enorme voldoening na zo’n dag van geconcentreerd muziek maken!

Regelmatig zie je artikelen met de nieuwste bevindingen over muziek maken en zingen. Het is meetbaar dat het helend is van de hersenen tot de ademhaling en de bloedsomloop. Muziek steunt de gezondheid en werkt zelfs therapeutisch. En iedereen kan het doen!

Dus doe ook mee en ga mee op deze muzikale reis. Beleef de Messiah in al zijn emoties. Van geboorte tot dood, van verdriet tot plezier, van boosheid tot vrolijkheid, het zit er allemaal in.

Gefeliciteerd met het feit dat je meezingt of –speelt!

Ontzettend fijn dat jij ook meedoet.